Сертифікація органічного виробництва в Україні

Органические продукты | | 22 августа 2011 в 12:11

Коли вживається термін «органічний продукт», завжди мається на увазі «сертифікований органічний продукт». Сертифікація є невід’ємною частиною ринку органічних продуктів. Навіщо ж взагалі сертифікація? Яка її функція? 

Відповідно до положення 31 Постанови Ради (ЄС) 834/2007 (найпоширеніший стандарт в Україні за відсутності національних норм):

«Для забезпечення відповідності виробництва органічних продуктів вимогам правил ЄС щодо органічного виробництва, діяльність, яка здійснюється операторами на всіх етапах процесу виробництва, підготовки та реалізації органічної продукції, повинна перевірятися в рамках системи контролю, яка створена і функціонує у відповідності до правил…»

Навіщо ж взагалі сертифікація? Яка її функція?

Сертифікація —  це інструмент, основне завдання якого обслуговувати ринок. Сертифікація сприяє побудові мосту довіри між виробником та споживачем.

Виробнику сертифікація надає документальне підтвердження його діяльності відповідно до певних встановлених вимог та можливість реалізувати свою продукцію зі спеціальною ціновою надбавкою; споживачу надає впевненості, що даний продукт дійсно був вирощений за тими правилами чи стандартами, які він очікує. Дійсно, єдине, що бачить споживач, купуючи готовий продукт – це інформацію на його маркуванні. Тому важливо, що ця інформація відповідає дійсності, а за конкретним логотипом (наприклад логотип органічного виробництва ЄС — євролисток) є контроль виробника уповноваженим сертифікаційним органом на відповідність даного виробництва вимогам стандартів, що відображує логотип.

Сертифікація відповідно до Постанови Ради ЄС 834/2007 – основного стандарту Європейського Союзу, може здійснюватися як державними так і приватними акредитованими сертифікаційними органами. При чому здебільшого саме приватні організації мають більший показник довіри серед споживачів та популярності серед виробників.

З історії розвитку сертифікації органічного виробництва в Україні

Сертифікація органічного виробництва в Україні почалася в кінці 90-х років на початку 2000-х. Спочатку вся органічна продукція, а це переважно продукція зернобобових та олійних культур, продукти дикої природи (ягоди, гриби), відправлялася на експорт, тому цілком логічно сертифікацію замовляли компанії експортери та трейдери. Оскільки ці компанії обслуговували ринки конкретних країн, тому вони для сертифікації запрошували сертифікаційні компанії, що представляли ці країни: з Німеччини (BCS, Lacon, ABCert, Ceres), Італії (ICEA, Bioagricert, Suolo e Salute), Нідерландів (Control Union), Австрії (Austria Bio Garantie), Франції (Ecocert) тощо.

В 2006 році в Україні розпочався швейцарсько-український проект «Сертифікація органічного сільського господарства та розвиток органічного ринку в Україні», що здійснювався Дослідним Інститутом Органічного Сільського Господарства (FiBL, Швейцарія) за підтримки Швейцарської Конфедерації. Метою даного проекту було створення міжнародно визнаної української сертифікаційної компанії, з європейським підходом до контролю, для забезпечення вільного доступу до сертифікації за справедливою ціною українським виробникам. Для цього, в рамках проекту, було залучено відомий у світі сертифікаційний орган Інститут екологічного маркетингу (ІМО, Швейцарія), щоб навчити український персонал основам проведення сертифікації, передати досвід, теоретичні та практичні навички, побудувати систему якості в новій компанії.

Таким чином у 2007 році було створено сертифікаційний орган Органік Стандарт, засновниками якого стали організації, що представляють органічний сектор України. У 2009 даний орган здобув міжнародну акредитацію, що дає право сертифікувати органічне виробництво за Постановою Ради ЄС 834/2007 та приватними стандартами Асоціації БІОЛан.

Саме з початком діяльності швейцарсько-українського проекту та створенням вітчизняного сертифікаційного органу пов’язано розвиток українського ринку органічних продуктів. Один за одним з’являються нові продукти українського виробництва на полицях магазинів: крупи, олія, мед, цукор, молоко, борошно, чай тощо.

На сьогоднішній день в Україні, крім вітчизняної компанії Органік Стандарт проводять сертифікацію ще близько 15 компаній, наприклад Control Union (Нідерланди), ETKO (Туреччина), ABCert (Німеччина), Lacon (Німеччина), Austria Bio Garantie (Австрія), Ceres (Німеччина), ICEA (Італія), Bioagricert (Італія), Suolo e Salute (Італія), Biokontoll Hungaria (Угорщина), BCS (Німеччина), Ecocert (Франція). Лише дві з них мають представництва в Україні. Крім того компанія ІМО (Швейцарія) працює в Україні у співпраці з Органік Стандарт.

Сертифікація в Україні відбувається в основному за Постановою Ради ЄС 834/2007. Крім того деякі українські виробники замовляють ще такі стандарти:

  • Стандарти Асоціації «БІОЛан» — приватні стандарти, ринок України;
  • Національна Органічна Програма США (NOP) – національні стандарти, ринок США;
  • Сільськогосподарські стандарти Японії (JAS) – національні стандарти, ринок Японії;
  • Bio Suisse — приватні стандарти, ринок Швейцарії;
  • KRAV – приватні стандарти, ринок Швеції.

В Україні поки що не існує уніфікованої бази органічних сертифікованих виробників від усіх сертифікаційних органів, що працюють на території України.

Всіх українських виробників сертифікованих Органік Стандарт та ІМО можна знайти за даним посиланням — http://www.organicstandard.com.ua/ua/clients

Якщо ви бажаєте впевнитися, що продукти, які ви купуєте є дійсно органічними, ознайомтеся з інформацією у доданих файлах. Органічні продукти в Україні є, та вибір має бути інформованим і свідомим.

Правила виробництва органічних кормів для тварин (цікаво знати)

Інструкція з приймання органічних продуктів (для споживачів!)

Додаток до інструкції з приймання органічних продуктів    (для споживачів!)

Метки: , , ,
  1. Интересует вопрос, в принципе понятно какие продукты можно считать органическими, единственное непонятно как можно соответствовать критериям даной продукции, например средств личной гигиены, если продукт имеет нейтральный показатель кислотно — щелочного баланса, а для его сохранности нужно использовать активные консерванты. На сколько я понимаю в основном органические продукты имеют кислотный состав. Как быть, объясните пожалуйста, кто разбирается в этих вопросах.

  2. Анастасия:

    косметические органические продукты обычно сертифицируются как органические и имеют на упаковке такие логитипы как ECOCERT, COSMEBIO, ECO GARANTIE, SOIL ASOSIATION, ICEA, CPK BIO и др. обычно в качестве консервантов выступают эфирные масла, а также идентичные натуральным (то есть такие соединения встречаются в природе, но в данном случае их получают химическим синтезом) вещества, такие как бензойная кислота и ее соли, сорбиновая кислота и ее соли, лимонная кислота и ее соли, бензиловый спирт. применяется витамин Е как антиоксидант против прогоркания растительных масел. обычно в органической косметике используются самые безопасные консерванты.
    список консервантов очень ограничен. например, если по европейскому законодательству разрешено использовать допустим 200 консервантов (я точно не помню, нужно эти цифры достать в директиве ЕС), то в органике 5-15.

  3. Ярослав:

    В Україне не має відповідного закону, якими б визначалося приєднання україни до нормативів ЄС щодо сертифікації органічного виробництва, а відповідних своїх нормативів не існує.

Добавить комментарий

Перед отправкой формы:
Human test by Not Captcha

Подписаться на комментарии к этой статье

Зарегистрироваться | Авторизоваться